Ráhangolódtunk az ünnepre

Posted by: | Posted on: január 21, 2022

„Azt akarjuk, hogy a múltban megszerzett erők ne vesszenek el, hanem szárnyakat adjanak a mának, és segítsenek meghódítani a jövőt.”


  /Kner Imre/

a magyar kultúra napja

Felgyorsultak a világ dolgai. Életűnk rohanó tempójában, egyre jelentősebbek azok az ünnepek, amelyek megállásra, elgondolkodásra késztetnek bennünket, és beragyogják hétköznapjaink szürke egyhangúságát.

Különös jelentőséggel bírnak az olyan eseményekre emlékeztető napok, amelyek irányt szabnak egy nép, egy nemzet számára. 

Ilyen ünnepünk a Magyar Kultúra Napja, amelyre minden év január 22-én emlékezünk. S hogy miért? Mert ezen a napon született meg egy szatmárcsekei nemesi birtokon Kölcsey Ferenc tollából 1823-ban Hymnusz, a magyar nép zivataros századaiból című költemény,mely irodalmi remekmű Erkel Ferenc zenéjével Magyarország himnuszává, nemzetünk jelképévé vált.

A Görög Demeter Művelődési Ház 1995-ben csatlakozott e neves nap ünnepéhez. Az elmúlt évtizedek alatt hagyománnyá vált városunkban, hogy a Hajdúdorogi Mozi színpadán a „Válogatás a magyar kultúra gyöngyszemeiből – zenés, irodalmi műsor-összeállítás címet viselő rendezvény keretében előadásukkal, szereplésükkel településünk büszkeségei: gyermekeink, kiváló pedagógusaink és hagyományőrző kisközösségeink teszik emlékezetessé az ünnepet. A művelődési ház ezzel a programmal nyitja meg minden évben a tervezett rendezvények sorát.

A 2020 márciusában bekövetkezett világjárvány átírta a mindennapok, az ünnepek megélésének formáját. A pandémia időszaka mind a mai napig csorbítja a lélek és a szív szabadságát; az egymáshoz való közelség és az együtt megélni kívánt örömök lehetőségét.

2022-ben rendhagyó módon a Magyar Kultúra Napját egy előzetesen felvett és szerkesztett műsor-összeállítással ünnepeljük meg. A hagyomány éltetése csak egy közös munka eredményeként valósulhatott meg, melyért köszönetet mondunk az oktatási-nevelési intézmények vezetőinek, pedagógusainak, a gyerekeknek és a szülőknek, köszönetünket fejezzük ki azért, hogy a vészterhes időszakban felmerülő nehézségek ellenére partnereink voltak.

A Görög Demeter Művelődési Ház munkatársai nevében: Simon Istvánné igazgató

az emléknap alkalmából az ünnepi műsor 2022. január 22-től lesz látható a hwr és youtube csatornákon





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük