Kiút az alkoholizmusból

Az anonim alkoholisták közössége Hajdúdorogon közel három éve.

Az A.A. (Anonim Alkoholisták) közössége 1935 óta működik. A világ minden táján vannak A.A csoportok. Az alkoholisták “gyógyításában” az első helyen áll. Sikerének egyik titka az hogy egy alkoholistát csak egy másik alkoholista ért meg és egymást segítve, támogatva tudnak józanodni. A másik titok a 12 lépéses spirituális program, ami egy önismereti- önfejlesztő, lelki ébredéshez, szeretethez és ego-nélküliséghez vezető program. Szinte teljes személyiségváltozást és tudatosságot hoz létre. “Az anonim alkoholisták olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak is felépülni az alkoholizmusból. A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya. A tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, mi önellátók vagyunk a saját hozzájárulásainkból. Az A.A. nem szövetkezik semmiféle szektával, felekezettel, szervezettel vagy intézménnyel, nem kíván semmiféle vitába bocsátkozni, nem politizál, nem ellenez, és nem támogat semmiféle ügyet. Elsődleges célunk józannak maradni és segíteni más alkoholisták józanodását.” 

 Az alkoholizmus egy gyógyíthatatlan halálos betegség. Egyfajta allergia megnyilvánulása, ami kontrollvesztéssel jár. Mi alkoholisták elveszítjük a kontrollt az ivás és az életünk irányítása felett. Már nem tudunk úgy inni, mint a „szociális ivók”, akik tudják hol a határ. Belőlünk már soha nem lesz szociális ivó. Ez az emlék elraktározódik a kisagyban és nem lehet onnan kitörölni. Ilyen értelemben gyógyíthatatlan. Ha egy józanodni próbáló alkoholista egy pohárral megiszik vagy akár egy kortyot is, visszaesik. Olyan, mint a cukorbetegség, együtt lehet élni vele és kezelni kell. Ezt egyedül nagyon nehéz megtenni és a legtöbb esetben sikertelen minden próbálkozás. Ezért van szükségünk a csoportra. Ezt akaraterővel nem lehet megoldani. Az akaraterőnek ehhez semmi köze. Hányszor kértek minket a barátaink, a családunk, hogy ne igyunk. Kérleltek fenyegettek, mi meg is ígértük százezerszer, hogy abbahagyjuk, de nem tudtuk. Azt kérdezték: Nincs annyi akaraterőd, hogy ne igyál? Nincs. Ezért betegség. Amíg akaraterővel, mi úgy mondjuk, hogy izomból nem ittunk, az ment 1-2-3 hétig akár 1-2-3-hónapig sőt mehet 1-2-3 évig is, de mivel nem tettünk semmit magunkért, nem változtattunk semmin az életünkben, addig mindig visszaestünk. Mi 24 órában gondolkodunk. Nem szövünk nagy terveket, hogy „5 évig nem iszunk” vagy „soha többet nem iszunk”. Csak a mai nappal foglalkozunk. Azt mondjuk, hogy ma nem iszok és másnap reggel megint lehet azt mondani, hogy ma nem iszok. Egy napot mindenki kibír és ezekből a 24 órákból jönnek össze az évek. Nagyon sokszor kérdezték tőlünk sírva is a feleségeink a férjeink a gyermekeink, hogy miért iszunk. Talán ők nem jók? Valamit rosszul csinálnak? A választ nem tudtuk megmondani. Nem tudtuk miért iszunk. Ma már józanként tudjuk a választ. Azért ittunk, mert függők vagyunk. Semmi más oka nem volt annak, hogy ittunk csak a betegségünk a függőségünk. A szervezetünk kívánta, és amikor az alkoholszomj jelentkezett, az félresöpört minden ígéretet. 

Ahhoz, hogy a józanság útjára lépjünk, először be kellet ismernünk, hogy problémát okoz az alkohol. Tennünk kellett valamit, az nem volt elég, hogy nem iszunk. Változtatni kellet dolgokon, az életmódunkon, azon ahogy látjuk a világot, a szokásainkon és bizonyos helyzetekre adott reakcióinkon. Ideje volt felnőni és szembenézni az élettel tiszta fejjel. Ma már nem azt mondjuk, hogy milyen sok gondunk és problémánk van, hanem azt hogy feladataink vannak, amiket meg kell oldani! Mi alkoholisták azt hittük, hogy az ivásunkkal nem ártunk senkinek, csak magunknak. Tévedtünk. A családunk is beteg lett velünk együtt. A mi betegségünk tönkreteszi a környezetünket is. Az alkoholizmus rengeteg problémát szül: családokat szakít szét, gyerekek sérülnek, sok a családon belüli erőszak, akár fizikai, akár érzelmi. Cukorbetegséget okoz, májzsugort, elbutulást, bénulást, van akinek amputálják kezét- lábát, impotenciát,depressziót okoz. Sok az öngyilkos, sokan megfagynak az utcán, vagy balesetet szenvednek. Ebből van kiút! Van remény! A lényeg, hogy önmagáért tegye az ember és ne másért. Ha önmagáért kijózanodik, és az lesz a legfontosabb a világon, hogy ne igyon, akkor lesz családja, munkája egyszóval mindene. Ha iszik, akkor elveszít mindent az életével együtt! 

Szeretettel várunk mindenkit, aki érintett a témában minden pénteken, Hajdúdorogon a művelődési házban 18 órától. Jöhetnek hozzátartozók is. Nagyon jól tudjuk, hogy itt  Dorogon is nagyon nagy probléma az alkoholizmus. Ezért hoztuk létre a csoportot. Szeretnénk iskolákban beszélni erről a fiataloknak, és szeretnénk előadásokat tartani erről a témáról. Mert az alkoholról nem sokat beszélnek, inkább a drogokról. Pedig az alkohol az egyik legkeményebb és legveszélyesebb drog a világon. Például a heroin elvonásba nem lehet belehalni,az alkoholéba igen. Egy könyv is születőben van,reméljük kiadásra kerül majd. 

Tudjuk, hogy sokan azért nem jönnek el, mert szégyellik. Mi azt gondoljuk, hogy segítséget kérni nem szégyen! Változtatni az életünkön és józanul élni, megadni magunknak és a családunknak egy jobb életet ebben semmi szégyen nincsen! Hajdú-Bihar megyében a hét minden napján van valahol A.A gyűlés. Hétfőn, szerdán és vasárnap Debrecenben, kedden Hajdúszoboszlón,csütörtökön Hajdúböszörményben, pénteken Hajdúdorogon és szombaton Balmazújvárosban. Van gyűlés játékszenvedélyeseknek, drogosoknak, alkoholisták hozzátartozóinak is. Ezekről részletesebben a www.anonimalkoholistak.hu weboldalon tájékozódhatnak, illetve forduljanak bizalommal hozzánk telefonon is a 06-30/358-4902 vagy a 06-20/377-1689 telefonszámokon.

Tehát még egyszer szeretettel várunk minden józanodni vágyót péntekenként 18-órától a művelődési házba! A te életed, a te döntésed!

János és István