HAJDÚDOROG TÁJHÁZ

2022. október és december között zajlott a tájház teljes körű felújítása a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programja keretében.
A munkálatok többek között a nádfedés teljeskörű cseréjére, a tetőszerkezet és a kémény megerősítésére, a falak vízmentesítésére, illetve a csapadékvíz elvezetésére terjedtek ki. A kiállítások visszarendezése után 2023. májusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Ünnepélyes átadójára az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan, 2023. augusztus 18-án került sor.

   A helytörténeti gyűjtemény megnyitásával egyidejűleg adta át a város vezetősége a látogatóknak a Hajdúdorogi Tájházat. Az ország 243. ilyen jellegű múzeumi egységét. Egy kisparaszti lakóházat tettünk időtállóvá és azt korhűen berendeztük, hogy megőrizzük, bemutassuk sok-sok hajdúdorogi család egykori életét.

   A Rózsa utca 18. szám alatt található parasztház a XIX. század végi népi építészetet reprezentálja. Nádfedeles, vertfalu lakóépület. Egyszerű emberek lakták.

   Alaprajzi elrendezése alapján hármas osztatú. Ahogy belépünk a házba a szabadkéményes konyhában, pitvarban találjuk magunkat. A városban már egyedül ez az épület őrzi a szabad kéményt. A szabad kémény előtt a pitvart gazdagon díszítettük cserépedényekkel, fali tányérokkal, kancsókkal, köcsögökkel. A kemence szájánál láthatók a nélkülözhetetlen szakajtó kosarak, a kenyérsütőlapát, piszkafa, szivanó.

   Az első szoba a tisztaszoba szerepét töltötte be, ide került a stafírungba kapott új bútor. A szoba berendezésekor a múltat hűen követtük: az ágyat a fal mellé helyeztük. A székeket a bevetett és mintás ágytakarókkal letakart ágy mellé állították. A két ablak közé került a komód, amelyen helyet kaptak a kegytárgyak. A tisztaszoba központi helyén áll a támlás székekkel körülvett asztal, mögötte a kanapé. A szoba falára szentképeket, keresztet és órát akasztottunk. A helyiség másik fontos sarka a kemence volt. Padkáján rongyszőnyeg, a sutban birkabőr és falvédő, amely arra utalt, hogy a gyerekek itt aludtak. Az ajtó mellett található a fogas és a szekrény.

   XIX. század végi jellegzetesség, hogy a kamra szerepét a hátsó szoba vette át. Itt elhelyeztük az ágyat, asztalt, székeket, stelázsit, ahol főző-sütő edényeket, befőtteket, szentelt vizet tartottak. Egy megterített asztal fogadja a kedves vendégeket.

   A lakóház mellett egy melléképület található, amely korábban disznóólként és fáskamraként funkcionált. A belső telket és a gazdasági udvart egy sövénykerítés választja el.

   2000. évben kenyeret, 2001-től pedig kenyérlángost, káposztás kunkorgót, kakaós kalácsot és pászkát sütöttünk a kemencében.    Egy látogató gondolatával zárnánk be a bemutatást: „Olyan ez a füstös kis házikó, mintha most is laknának, élnének benne.”

Nyitvatartás:

A tájház előzetes bejelentkezés után az év bármely szakában látogatható, melyet az alábbi telefonszámon tehet meg:

Görög Demeter Művelődési Ház:                  06/30 237-7360