HAJDÚDOROGI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

Hajdúdorog Város Önkormányzata 1998-ban jelölte ki a tulajdonában lévő,  Jaczkovics utca 5. szám alatti lakóházat múzeum céljára. Az épület előnyös fekvésű udvarával Hajdúdorog legszebb polgári lakóháza. Rittersporn Miklós községi orvos építette a XX. század elején. Igényesen kivitelezett, tágas szobáival kényelmes otthont teremtett családjának, és helyt adott orvosi prakszisának. Sajnos a vészkorszakban ebben az épületben volt a gettó. Ezután a ház használatát pillanatnyi szükséglet szabta meg. Működött itt iroda, raktár, diákotthon, míg múzeumi célra az épületet az önkormányzat felújította.

   Az Önkormányzat tulajdonában lévő múzeum elérkezett ahhoz az állapothoz, hogy 2000. augusztus 18-án, kereszténységünk 1000-dik évfordulójához kapcsolódó ünnepség keretében hivatalosan megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

   A gyűjtemény szerepköre a kultúra közvetítése szempontjából különleges. Először is kulturális örökséget őriz, értékek bemutatásával, múzeumi foglalkozásokkal közvetít. A múlt, a múltból ránk maradt szellemi és tárgyi javak megismertetése a fő feladata. Amilyen összetett a múlt, olyan összetett tárgykört érint a kultúra közvetítésében. A Hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjteményben a régészeti leleteket, a néprajzi emlékeket, az egyháztörténeti tényeket és a nemzeti jelentőségű történelmi sorsfordulatok helyi sajátosságait közvetíti kiállítások segítségével. Ezen kívül hangsúlyt fektet az egyházi és társadalmi ünnepek mondanivalójára, a kellékek megismerésére.  

   Didaktikai célból iskolai időszakban a múzeumi egység kéréshez igazodva fogadja az osztályokat helytörténeti, történelmi, osztályfőnöki, környezetismereti és rajz órákon.

   A múzeum fontos kulturális intézmény a városba látogatók számára. Legyenek azok magyarok vagy külföldiek. Hiszen ez a kulturális intézmény egy helyen, több témában, kulturáltan, figyelmet keltően mutatja be a város múltját, az itt élő emberek életmódját, szokásait, hitbéli jellegzetességeit.

KIÁLLÍTÁSAINK

Szekeres zarándokatok – Szakrális utazás a Pócsi Szűzanyához

Október 4-én nyílt meg múzeumi intézményegységünk nagyszabású új tárlata, mely a lőcsös szekeres zarándoklatok történetét dolgozza fel. A 20. század közepének hangulatát idéző kiállítás nem csak a múltról szól: a hajdúdorogiak ma is utazhatnak gumis fogaton a Pócsi Szűzanyához, hála a Hajdúdorogi Lovas Hajdúk Egyesületének, akik újjáélesztették ezt a szép hagyományt. Ekképpen kiállításunk összekapcsolja a múltat a jelennel, bemutatva az elindulástól a hazaérkezésig a zarándokok tárgyait, eszközeit, viseletét és az utazás menetét. A tárlat Buczkó József, Szekérrel a Pócsi Máriához című helytörténeti munkája nyomán született meg, aki a bemutatott szekér és útmenti feszület felújítása mellett a szakmai tanácsadásban is közreműködött a megvalósítás során.

NYITVATARTÁS

A Hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjtemény általános nyitvatartási rendje:

Április 1. és október 31. között:
K, CS, SZ: 10:00-12:00

November 1. és március 31. között zárva tart az intézmény.

A Szekeres zarándoklatok című állandó kiállítás előzetes bejelentkezés útján látogatható. Bejelentkezés legalább 2 nappal a látogatás időpontját megelőzően az alábbi elérhetőségeken.

Görög Demeter Művelődési Ház

Telefon: 06/30 237-7360

Email cím: hdmuvhaz@gmail.com