Hajdúdorog Város Önkormányzata 1998-ban jelölte ki a tulajdonában lévő,  Jaczkovics utca 5. szám alatti lakóházat múzeum céljára. Az épület előnyös fekvésű udvarával Hajdúdorog legszebb polgári lakóháza. Rittersporn Miklós községi orvos építette a XX. század elején. Igényesen kivitelezett, tágas szobáival kényelmes otthont teremtett családjának, és helyt adott orvosi prakszisának. Sajnos a vészkorszakban ebben az épületben volt a gettó. Ezután a ház használatát pillanatnyi szükséglet szabta meg. Működött itt iroda, raktár, diákotthon, míg múzeumi célra az épületet az önkormányzat felújította.

   Az Önkormányzat tulajdonában lévő múzeum elérkezett ahhoz az állapothoz, hogy 2000. augusztus 18-án, kereszténységünk 1000-dik évfordulójához kapcsolódó ünnepség keretében hivatalosan megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

   A gyűjtemény szerepköre a kultúra közvetítése szempontjából különleges. Először is kulturális örökséget őriz, értékek bemutatásával, múzeumi foglalkozásokkal közvetít. A múlt, a múltból ránk maradt szellemi és tárgyi javak megismertetése a fő feladata. Amilyen összetett a múlt, olyan összetett tárgykört érint a kultúra közvetítésében. A Hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjteményben a régészeti leleteket, a néprajzi emlékeket, az egyháztörténeti tényeket és a nemzeti jelentőségű történelmi sorsfordulatok helyi sajátosságait közvetíti kiállítások segítségével. Ezen kívül hangsúlyt fektet az egyházi és társadalmi ünnepek mondanivalójára, a kellékek megismerésére.  

   Didaktikai célból iskolai időszakban a múzeumi egység kéréshez igazodva fogadja az osztályokat helytörténeti, történelmi, osztályfőnöki, környezetismereti és rajz órákon.

   A múzeum fontos kulturális intézmény a városba látogatók számára. Legyenek azok magyarok vagy külföldiek. Hiszen ez a kulturális intézmény egy helyen, több témában, kulturáltan, figyelmet keltően mutatja be a város múltját, az itt élő emberek életmódját, szokásait, hitbéli jellegzetességeit.

NYITVATARTÁS

A Hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjtemény nyitvatartási rendje:

November 1. és március 31. között zárva tart az intézmény.

Nyitás: 2023. április 1.

A Szekeres zarándoklatok című állandó kiállítás előzetes bejelentkezés útján látogatható. Bejelentkezés legalább 2 nappal a látogatás időpontját megelőzően az alábbi elérhetőségeken.

Görög Demeter Művelődési Ház

Telefon: 06/30 2377360

Email cím: hdmuvhaz@gmail.com