“Szekeres zarándoklatok -…” új állandó kiállítás a helytörténeti gyűjteményben

Posted by: | Posted on: november 2, 2022

Október 4-én nyílt meg múzeumi intézményegységünk nagyszabású új tárlata, mely a lőcsös szekeres zarándoklatok történetét dolgozza fel. A 20. század közepének hangulatát idéző kiállítás nem csak a múltról szól: a hajdúdorogiak ma is utazhatnak gumis fogaton a Pócsi Szűzanyához, hála a Hajdúdorogi Lovas Hajdúk Egyesületének, akik újjáélesztették ezt a szép hagyományt. Ekképpen kiállításunk összekapcsolja a múltat a jelennel, bemutatva az elindulástól a hazaérkezésig a zarándokok tárgyait, eszközeit, viseletét és az utazás menetét. A tárlat Buczkó József, Szekérrel a Pócsi Máriához című helytörténeti munkája nyomán született meg, aki a bemutatott szekér és útmenti feszület felújítása mellett a szakmai tanácsadásban is közreműködött a megvalósítás során.

Az ünnepélyes megnyitó a Hajdúdorogi Őszidő Kulturális Egyesület kórusának zarándokénekeivel vette kezdetét, majd ft. Dalanics Zoltán esperes-parókus áldotta meg jelenlévőket és szentelte meg a kiállítást. Horváth Zoltán polgármester és Simon Istvánné igazgató köszöntője után a szakmai bemutatást Buczkó József néprajzkutató, címzetes múzeumigazgatótól és Gulyás Attila muzeológustól, a kiállítás kurátorától hallhatták a jelenlévők. A vendégek megkóstolhatták a hagyományos zarándok kalácsot is, miközben megtekintették a tárlatot. Az eseményt élénk médiaérdeklődés kísérte: az M1 és a Hajdúnánási Televízió is forgatott az új tárlatról.

Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki értékes családi kincseivel, vagy munkájával hozzájárult a megvalósítás hosszú folyamatához.

Nincs más hátra, mint, hogy mindannyian birtokba vegyük az új kiállítást, ezért bátorítjuk a kedves érdeklődőket, hogy látogassanak el hozzánk.





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük